torsdag den 19. marts 2009

Library PressDisplay

13e byder i denne uge på en gratis tur rundt i en af verdens mest velassorterede aviskiosker. Og den ligger bare 40 centimeter og 8 klik (jeg har talt dem) væk. Det gør den iøvrigt også for vores brugere via fjernadgang.

800 aviser 
fra 81 lande 
på 38 forskellige sprog.!!

Aviserne lægges op og kan ofte læses inden de overhovedet er på gaden i deres respektive hjemlande. Herefter er de tilgængelige i 60 dage.

Aviserne ser ud helt som de trykte udgaver og i modsætning til de gratis netudgaver, som de fleste aviser også har, så kan du altså her læse alle artiklerne og ikke kun et udpluk. Til gengæld har netaviserne så en del andet indhold, - temaer, links mv. - som ikke findes i papirudgaven og altså derfor heller ikke i PressDisplay.

Specialiteter
PressDisplay giver adgang til en række smarte muligheder som hverken papir - eller netudgaverne har. F.eks oversættelse til andre sprog, zoomfunktion, digital oplæsning og muligheden for at dele artikler via mail eller blog. Og så kan man selvfølgelig også printe enkeltartikler ud.Ikke alle aviser giver adgang til disse muligheder, men dem der gør kan du kende på det lille sorte og røde ikon ud for titlen.

Lær PressDisplay at kende. Start på www.roskildebib.dk
...Selvbetjening - e-resurser osv...
Find dine høretelefoner til PC'en frem, hvis du ikke sidder et sted hvor du må støje lidt og start så med at...

...Se demovideoen
Du finder den øverst til venstre i LPD. Demoen er delt op i overskuelige klip og kan varmt anbefales. Den bringer dig hele vejen rundt på en let og overskuelig måde, og jeg fik selv meget at vide som jeg ikke vidste i forvejen. Det tager ca. 10 minutter i alt, men tiden er givet godt ud.

Prøv så selv
1. Vælg en avis som er markeret med det lille sort-røde ikon (Smart Navigation):
Bladr frem og tilbage. Forstør teksten, klik på en overskrift. Undersøg de forskellige knappers funktioner. Prøv også at maile en artikel til dig selv og test printfunktionerne...osv. osv. osv.

2. Få en artikel i avisen læst højt. Hvordan synes du det lyder?

3. Få en artikel i avisen oversat til et andet sprog. Prøv f.eks at oversætte en artikel fra Pravda til engelsk.

4. Prøv at søge
Start med et enkelt ord og læg mærke til at den avancerede søgemulighed dukker op i venstre spalte. Herfra kan du f.eks vælge at skifte over til avanceret (hvor du blandt andet kan søge på fraser!)

Find artikler fra en aktuel sag f.eks urolighederne i Gaza eller find artikler fra den seneste måned om illegal invandring over den Mexikansk/Amerikanske grænse. (et emne der for tiden dukker op ret ofte i forbindelse med gymnasieopgaver). Start med søgeord som: american mexican border illegal immigrants....eller find selv på nogle.

OBS! Googles oversætter kan være et godt og hurtigt værktøj, hvis man er i bekneb for søgeord på andre sprog end dansk. Søg den frem i Google enten som Google Oversæt eller Google Translate.

Åbn ét af hitsene fra din LPD-søgning.
Prøv også at filtrere en søgning vha de avancerede muligheder i venstrespalten. F.eks kan du vælge at dit/dine søgeord skal forekomme i overskrifterne.

Overvej...
-At anbefale PressDisplay til ”sprogkursus-folket” ....og gymnasielærere i både sprog og samfundsfag. At læse aviser er en god måde at komme ind i et lands sprog og kultur på. Måske sprogundervisere også vil sætte pris på oplæsningsfunktionen?

-At anbefale PressDisplay til lånere af udenlandsk herkomst.
Søgegrænsefladen kan udover engelsk også indstilles til fransk, spansk, tysk, italiensk, russisk og arabisk. (se det lille flag i øverste højre hjørne).

-At anbefale PressDisplay til studerende. 
Især i forbindelse med samfundsfagsopgaver, hvor der er behov for viden om forholdene i et land – her og nu? Eller om hvordan en helt aktuel sag behandles i forskellige landes aviser? Hvordan behandles f.eks en international krise i de russiske aviser ? - Husk på basens oversættelsesfacilitet.

...andre ????

Og så til ugens gulerod, der som lovet er af den lifligt syndige slags.

Ugens spørgsmål, hvis svar mailes til 13eresurser@gmail.com lyder:
Hvor mange kinsesiske aviser kan LPD tilbyde og kan man få nogen af dem læst op?




Iøvrigt
Børsen, JP, Ekstrabladet og Politiken findes også i LPD. Desværre kan de af forlagsrettighedsmæssige grunde ikke læses fra PCere med danske ip adresser.

Aviser på urdu er desværre ikke repræsenteret.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Der må da være et segment, som vil blive helt i vilde i varmen, hvis de kendte Library PressDisplay (mig f.eks. :-))

Hanne Bjørn sagde ...

Ja, man skulle tro det, ikke sandt. LPD er helt klart én af de mere sexy af slagsen.

Måske vi skulle undersøge nærmere hvad det så lige præcist ER for et segment du tilhører? Så kunne PR-skytset målrettes mere præcist.

Hanne Bjørn sagde ...

Fra og med maj 2009 er arkivet til LPD forlænget, så der nu er adgang 90 dage tilbage i tiden i stedet for 60.

Kontakt Tyskland sagde ...

hej,
tak for posten og tak for info.

Mvh
KT