13e Generelt om Licenser
Hvad er en licens?
En betalingsbelagt database forhandlet med en udbyder, og stillet til rådighed fra bibliotekernes hjemmeside. Databaserne består typisk af en samling af store informationsmængder f.eks:
Tidsskriftsbase som Masterfile med ca. 2000 tss. i fuld tekst
Decideret bogbaser herunder fagspecifikke – Safaribooks– med sine ca. 4-500 It-bøger.
Leksikale værker som Oxford Reference Online
I alt dækkende mange emneområder og til brug for mange formål.
Hvorfor bruge licenser?
Der er generelt tale om kvalitetsinformation d.v.s. materialer redigeret og udarbejdet af fagfolk. Samtidig udgivet af anerkendte forlag. Kriterier som altid har indgået som en del af materialevalget.
Endvidere er der mange ”gamle kendinge”, nu bare formidlet via en anden platform. Vi er vant til hurtigt at overskue en bog ud fra registre, kolofon m.v. Her skal vi godt nok overskue de forskellige brugergrænseflader og søgefunktioner. Men vi behøver ikke nødvendigvis at kende hvert enkelt lille hjørne af licenserne. Det vigtigste er nok at kende til de basale søgefunktioner samt ikke mindst at erhverve sig et overblik over, hvad man kan forvente sig at finde af informationer.
Fordele:
Giver – i modsætning til andre søgemaskiner – adgang til materiale der er underlagt ophavsretten. Næsten alle de materialer bibliotekerne indkøber og udlåner i dag er underlagt ophavsretten!
24 timers adgang 365 dage om året – ved licenser der har fjernadgang.
Altid tilgængeligt og opdateret.
Afgrænset og redigeret materiale – og dermed i modsætning til f.eks. Google – meget præcise og brugbare resultater.
Hvilke typer af adgang?
Databaserne er altid tilgængelige fra bibliotekerne. Flere databaser giver endvidere mulighed for at koble sig på hjemmefra, eller mere korrekt uden at behøve at være fysisk tilstede på biblioteket, dvs. Fjernadgang.
De fleste danske databaser, f.eks. Infomedia må kun benyttes fra bibliotekerne, mens praktisk taget alle udenlandske/engelsksprogede også har fjernadgang f.eks. Masterfile.
Forklaringen er hovedsagligt begrundet i at markedet ikke er så stort for danske databaser, i forhold til at de engelsksprogede landes markedspotentiale mere eller mindre er hele verden.
Det skal dog siges, at vi med årene også har fået Fjernadgang til flere danske produkter f.eks. Faktalink og Danske dyr.
Fjernadgangsmodellen for folkebiblioteker stammer oprindeligt fra, at man gav adgang til alle studerende, hjemmefra, tilknyttet et universitet en såkaldt Campus-model.
På folkebiblioteksområdet er ”Campus-modellen” blevet til en kommunal model.
Aftalen er, at borgere der har bopæl i kommunen samt er registrerede som låner (med PIN-kode) har Fjernadgang.
Hvordan formidler vi licenserne på Roskilde Bibliotekerne
Vi formidler vores licenser fra vores hjemmeside http://www.roskildebib.dk/selvbetjening/eresurser.aspx
Der er en overordnet emneindgang, en alfabetisk indgang til den enkelte database samt en liste over e-resurser med adgang hjemmefra. Ved hver e-resurse er der en kort beskrivelse.
Den tekniske adgang sker via IP-adresser. Det betyder at man ikke skal indtaste specielle passwords til de enkelte databaser. Ved Fjernadgang har vi et såkaldt autentificeringsprogram – EZProxy – som er indstillet til at skelne mellem om borgeren sidder på et bibliotek eller om man logger sig ind udefra. Hvis man logger sig ind udefra tjekker programmet om borgeren er registreret som låner, har PIN-kode samt om vedkommende er bosat i kommunen. Først da kan man få adgang hjemmefra.
Brug Basemappen
I basemappen som ligger på M:// kulturforvaltningen/bibliotek/central formidling/voksenafdelingen/basegruppen/basemappen kan du finde oplysninger om de enkelte e-resurser. Du kan se om der er adgang hjemmefra til den pågældende e-resurse eller om du skal bruge et login for at låneren kan komme ind i e-resursen. På nogle e-resurser ligger der også vejledninger. Der ligger oplysninger om abonnementsform, abonnementsperiode etc.
Formidling af licenserne?
Så er vi fremme ved formålet med 13e
Formidling af licenserne er vanskelig, bl.a. fordi materialerne næsten er ”usynlige” i det fysiske bibliotek og til dels også i det virtuelle bibliotek. En forudsætning for formidling overfor brugerne, udover formidlingen virtuelt, at vi som bibliotekspersonale har et stort kendskab til dem og formår at inddrage dem i den daglige formidling. Det er meget vigtigt, at vi får dem forankret i bibliotekerne.
Groft sagt kan vi sige at vi p.t. ”kun” har tilgængeliggjort licenserne, men at vi mangler at få dem ordentligt formidlet.
Den ”mentale barriere” kan kun overvindes ved at erhverve sig et større kendskab.
Vi satser i første omgang på at bibliotekspersonalet får større kendskab til området.
Andre tiltag:
· Aktivt inddrage licenserne i hverdagen.
· Aktivt inkorporerer dem, når man formidler på vores hjemmeside, f.eks. hvis vi laver en hjemmeside til brugerne om aktuelle temaer – Valg i USA -. Her kunne man f.eks. inddrage Faktalink, og Masterfile. Det er muligt – i de fleste databaser – at linke dybt, d.v.s. direkte til artiklen m.v.
· Samsøgning: Er et af de fremtidige vigtigste værktøjer til ”ægte” inkorporering af licenserne i vores hjemmeside. Samsøgning kan kort forklares ved, at når brugerne søger efter materialer på vores hjemmeside, får de automatisk også referencer til alle de databaser hvor der er poster om det emne/forfatter der søges på.
Der kan være andre tiltag. De vil komme frem, når man dagligt arbejder med databaserne.
Vi håber, at der i dette forløb vil komme mange forslag og kreative ideer. Vi vil meget gerne modtage så mange som muligt.
I er meget velkomne til at komme med spørgsmål. Send mig en mail på traceypavitt@roskilde.dk
Opgave 1.
· Hvad er brugernavn og adgangskoden til Web-direct?
Send en mail med svaret til 13eresurser@gmail.com senest den 22 marts og deltag i lodtrækningen hvor du har chancen for at vinde noget rigtig lækkertJ
Vinderen vil blive offentliggjort på http://roskildeseresurser.blogspot.com/ den følgende mandag.
mandag den 16. marts 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
3 kommentarer:
Den der tekst I sendte med om Eresurser generelt kan med fordel bruges på hjemmesiden til lånerne, synes jeg. Måske i lidt redigeret form
God ide :-)
Jeg ser på det til den nye hjemmeside.
Send en kommentar