onsdag den 27. maj 2009

CURRENT BIOGRAPHY

Current Biography er et biografisk opslagsværk som Wilson Web tilbyder sammen med Book Review Digest, og man kan enten vælge at søge i én af disse to, eller at søge i begge samtidig

Current Biography er den digitale og opdaterede udgave af en velanskrevet amerikansk månedlig udgivelse, der giver biografiske beskrivelser af berømtheder, politikere, forfattere, skuespillere, sportsfolk, videnskabsmænd, erhvervsfolk mm. Her kan du få mere at vide om så forskellige personer som Osama bin Laden, Anders Fogh Rasmussen, Nigella Lawson, Barack Obama, Albert Einstein og Lene Vestergaard Hau.

Udover på navne, kan du også søge på fødsels- og dødsdatoer, på køn og oprindelsesland. Mest interessant er det måske at man kan søge på professioner, og her strækker mulighederne sig fra guvernører og atomfysikere til harmonikaspillere og luftakrobater.

Current Biography dækker fra 1940 og frem og rummer mere end 15.000 biografier og næsten 10.000 nekrologer, og er med sine fyldige indførsler et godt sted at starte, hvis man vil have hurtig overbliksinformation om en aktuel eller kendt person.

Klik ind på Roskilde Bib's eresurser og find Current Biography...tjek!, så er vi klar.

Basic Search - er en forholdsvis simpel søgning og et generelt staldtip er her altid at søge Clinton, Bill - dette giver en mere præcist resultat.
Advanced Search - giver derimod mulighed for at søge på date of birth/date of death, profession, nationalitet og køn. Yderligere kan man ved at klikke på drop down over Start-knappen præcisere, hvad man vil søge i - fx emne, århundrede, etnisk oprindelse m.m.
De samme kategorier kan du browse i ved at klikke på menupunktet Browse.
Menupunktet Thesaurus giver mulighed for at søge på relaterede termer og overordnede emner, der i databasen fungerer som kontrollerede emneord.

Prøv at søg på Obama, Barak i advanced search. Hvad er problemet her? Korrekt gættet, man skal kende den korrekte stavemåde i databasen - søg i stedet på Obama, Barack der er den korrekte amerikanske måde at stave navnet på og du finder både Barack og Michelle. Alternativt kan man i sådanne tilfælde, hvor man ikke kender den korrekte stavemåde, lave en Browse-søgning: søg på Obama, Barak og vælg personer og klik start. Det er smart - ikke blot viser den hvor din søgning ville have placeret sig, men ovenover finder du også den korrekte måde at stave navnet på.

Prøv om du kan søge din yndlings forfatter frem (amerikanske er som sagt foretrukne). Når du har fået nogle hits frem kan du i venstremenuen foretage yderligere valg og søgninger. Du kan fx indsnævre dit søgeresultat via emne og/eller dokumenttype. Du kan også lave en ny søgning ved at klikke på New search by subject og fortsætte ud af en ny tangent, som igen kan indsnævres ved at klikke på By subjects. Har du her mistet overblikket, så gå tilbage til advanced og lav din søgning igen. Klik på posten du gerne vil se. Nu er du i hjertet af Current Biografphy og det er dét den kan. I venstremenuen kan du se hvornår biografien er produceret. Derudover kan du her både linke til søgningen, oprette et RSS feed, printe, emaile m.m.

Ugens staldtips: Du kan også lave opslag fx på nationalitet og køn for at se hvor mange danskere der figurerer i databasen. Gå i advanced search og skriv Denmark i feltet Place of origin og vælg evt Gender nedenunder og klik derefter Start - dette giver en hurtig indsigt i hvor mange danskere der findes i basen.

Dette var introduktionen, nu til the real thing:

Find ud af hvor og hvornår Albert Einstein er født og send svaret som altid til 13eresurser@gmail.com

Ingen kommentarer: